Міжнародний день торта

Категорія: Історичний календар. Події Створено: Субота, 21 липня 2018, 10:56

20 липня у світі відзначають Міжнародний день торта (International Cake Day), присвячений дружбі і миру між людьми, країнами, народами. Він проходить під девізом – «I саке you», що означає «Я прийду до тебе з тортом».

Це свято відносно молоде. Започаткував його у 2009 році творчий союз «Міланський клуб Королівства Любові» – спільнота друзів, членами якого є кулінари, музиканти та інші творчі натури. Згодом традицію створення спільних «музичних тортиків» підтримали й інші країни (Україна, Білорусь, Молдова, Азербайджан, Грузія, Вірменія, Ізраїль, США, Росія) і в 2011 р. організували перше святкування Дня торта. У цей день був випечений перший у світі колективний «багатонаціональний» миротворчий торт – в його приготуванні взяли участь багато людей з цих країн, які надсилали фотографії спечених ними тортів на сайт свята. З тих пір День Торта став щорічною солодкою традицією, а кількість учасників з різних країн дедалі збільшується.

Сьогодні організаторами свята є Міжнародний Оргкомітет Королівства Любові за сприяння національних Оргкомітетів, а проведення заходів в рамках цього свята здійснюється у співпраці з міжнародними та національними професійними організаціями кондитерів, громадськими організаціями і просто зацікавленими людьми.

Оскільки День Торта відзначають не тільки в славу улюбленої солодощі, але і на знак зміцнення дружніх уз народів світу, то його проведення стало важливою подією в культурному і громадському житті різних країн. Взяти участь у святі може будь-хто, незалежно від кулінарних здібностей, віку, країни проживання та інших факторів.

Щороку свято присвячується певній темі. Серед найпопулярніших заходів – виставки найбільш незвичайних тортів на тему цього Дня, ярмарок кулінарів, аукціон авторських арт-фартухів, змагання кондитерів, музично-кондитерське шоу, урочистий Парад Тортів, майстер-класи для дітей і дорослих з виготовлення та прикрашання тортів, різні флешмоби. У рамках свята торт можна не тільки спекти, але намалювати, зліпити, зв’язати, створити з будь-яких матеріалів.

У День торта кращі кондитери світу намагаються розповісти якомога більше про свою солодку професію. Ми ж хочемо розповісти про відомого на Переяславщині кондитера Михайла Галактіоновича Литвиненка (1930-2014). Він був не тільки пекарем, а й творцем  – у 1984 рр. виготовив низку муляжів хлібних виробів для Музею хліба Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав». Аби створити майстерні копії традиційних пекарських виробів наших предків М.Г. Литвиненко розробив свою оригінальну технологію на основі комбінування різних складників: глини, цементу, лаку, яєць.

Особливо радували переяславчан натуральні кондитерські вироби цього майстра: дивовижні короваї,  надзвичайне печиво, неймовірні торти. За свою багатолітню сумлінну професійну роботу М.Г. Литвиненко отримав звання «майстер-кондитер», був нагороджений бронзовою медаллю за участь у виставці народного господарства СРСР та золотою медаллю за перемогу на виставці народного господарства України. Своїми знаннями залюбки ділився з підростаючим молодим поколінням, неодноразово проводив тематичні зустрічі та майстер-класи на базі Музею хліба.

Завідувач НДВ «Музей хліба»                                                                          О.М. Жам